Levendula értékesítés: 06-20/595-7777

Levendula hangulat Levendula szív Levendula virágok
Levendula lány
Levendula csokor Levendula aratás Levendula víz
Levendula lepke
Levendula virág Levendula virágzik Levendula olaj tálban
Levendula mező
Morzsolt levendula Levendula mécses Levendula álmok
Levendula telepítés Levendula szappan és illatosító Levendula molyírtó
Levendula ültetvény
Pannonhalmi Levendula könyv

Rendeljen levendula palántát most!

Megrendelés

A levendula

A levendula a Földközi-tenger partvidékéről származó örökzöld félcserje, de Ázsia nyugati tájain és Kelet-Indiában is vadon terem. Összesen 21 fajtáját ismerjük, igaz, a természetgyógyászat szempontjából csak három értékes. Európában valószínűleg a rómaiak terjesztették el, tőlük ered a növény neve is: a "lavare", azaz "mosni" ige arra utal, hogy már az ókorban is használhatták a szépségápolásban.

Angol és francia

Pannonhalmán az úgynevezett angol (vagy hibrid) és a francia levendulát termesztik hagyományosan. Az előbbi magasabb, 40-50 centiméteres szárú - esős időjárást követően akár 80 centisre is megnőhet -, míg a francia levendula 30 centiméter magasra nő. A két fajta illatában is különbözik: az angol levendula illata klasszikus, erősebb, a francia parfümösebb, "nőiesebb" illatot áraszt.

A fehértől a sötétliláig

A levendulának többféle nemesített változatát termesztik, különböző színben és méretben. Lehet halványrózsaszín, mint a "Loddon Pink" fantázianevű változat, sötétlila, mint a "Hidcote", de akár fehér is, mint a "Nana alba". A levendulatermesztés igazi hazája Dél-Franciaország, Provance-ban hatalmas területeken nevelik.

Világhírű magyar levendulások

Magyarországon Tihanyban telepítették az első komoly levendulást, az 1920-as években, s mivel az itt termett levendula illóolaj-tartalma igen kimagasló volt - még az eredeti francia ültetvényekről származók minőségét is túlszárnyalta - a tihanyi levendula világhírűvé lett.
A kolostorkertek kedvelt növényének másik komoly "lelőhelye" Pannonhalma, ahol a bencés apátság tövében, a rend gyógynövénykertészetében a 18. század óta termesztik. A dimbes-dombos környék, a sok napsütés ideális otthona a bőven termő levendulatöveknek, nem véletlen, hogy az innen származó levendulatermékek - mint a levendulaolaj, az illatpárnák vagy a levendulás kozmetikumok - messze földön híresek.

Levendula előrendelés Visszahívást kérek Kövess minket Instagram-on

Levendula értékesítés: 06-20/595-7777

Adja le tavaszi előrendelését most 2022-es árakon!

Kattintson ide!

x